El desert i la foscor

El desert i la foscor

dijous, 23 d’octubre de 2014

Presentació a Palma de "Júlia i la xarxa" de J. M. Vidal-Illanes

Nota de premsa

Presentació de la novel·la Júlia i la xarxa a Palma

Aquest dijous dia 23 d’octubre a les 19.30 hores es presenta a la Llibreria Lluna de Palma, la novel·la Júlia i la xarxa, de Josep Manuel Vidal-Illanes.

La novel·la

L’obra desplega una trama dramàtica al voltant de la desaparició per traspàs de la filla i el marit de la protagonista i narradora. La història principal se centra en un argument de descoberta i superació: res havia estat en la vida de Victòria com ella havia imaginat, i de l’estructura troncal de la narració principal es desenrotllen nombroses trames secundàries que conviden a la reflexió.

Els comentaris realitzats sobre l’obra destaquen la prosa elaborada (al llindar d’una narrativa amb veu poètica), i l’exercici de meta-literatura de dotar de veu narrativa a la protagonista real que és qui escriu la novel·la; la protagonista absent és Júlia, sobre qui giren alguns dels debats oberts i la investigació i descoberta de sa Mare (Victòria). Una de les dificultats més destacades és precisament el fet d’estar narrada en primera persona.

A la contra del llibre i a les plataformes de venda es diu el següent:
«Sinopsis
Canvis inesperats que provoquen descobertes personals sobtades. Una mare que recupera el camí perdut anys enrere mentre escateix unes realitats que romanien ocultes darrere els cortinatges de decisions de joventut. La protagonista haurà de desfer un intricat camí per poder trobar-se de nou amb ella mateixa i enfrontar-se a un futur renovat, i ho farà descobrint com era en realitat la seva filla i que amagava el seu marit».

«Ressenya
Una obra colpidora i actual escrita amb un llenguatge ric i de vegades poètic, sense perdre la frescor d’un missatge directe. Una novel·la intimista de descoberta personal que amaga un diàleg interior en clau de corrent consciència (stream-of-consciousness)».

La novel·la narra el procés de superació de Victòria, que ha d’abraçar la pèrdua de dos éssers estimats de manera consecutiva i amb només uns pocs mesos de diferència, i la forma en què descobreix a les xarxes socials dimensions ignorades d’aquests éssers i, per extensió, d’ella mateixa.

Amb la finalitat d’ampliar la informació, facilitem alguns enllaços a comentaris sobre l’obra, que es poden trobar a:

Altres aproximacions a l’obra es poden veure al bloc:

En aquest enllaç es pot escoltar l’entrevista feta al programa Cotiledònia d’ONA Mediterrània (98.0 FM) el dissabte 11 d’octubre, on parlàrem (entre altres temes) de la novel·la:

La pàgina de Facebook del llibre és: https://www.facebook.com/juliailaxarxa


Fitxa del Llibre

Júlia i la xarxa
J. M. Vidal-Illanes

Editat per:
PUNTO ROJO LIBROS, S.L.

ISBN: 978-84-16157-64-8
Dipòsit Legal: SE 1313-2014

Sobre l’autor

Biografia publicada en la pàgina de l’editorial (en castellà)
«Josep-Manuel Vidal-Illanes (pseudónimo de José Manuel Gómez González) (Maó-Mahón, 1961), soy doctor en Derecho, abogado y docente universitario y compagino mi pluriempleo con la escritura y los talleres literarios.
La historia empieza un 26 de septiembre de 1961, el mismo día en que Bob Dylan hacía su debut en público... me di prisa en salir, pero no llegué a tiempo. Los años fueron pasando entre bostezos y desengaños, así que empecé a escribir de joven sin ningún éxito. También me dediqué a la pintura y coseché con esmero el mismo fracaso.
Fue con la madurez cuando retomé el oficio de la escritura con la eclosión de las revistas digitales e Internet. En ese momento elegí como nombre de autor los apellidos de mis dos abuelas (es decir, mis tercer y cuarto apellidos), en un intento de homenajear a dos mujeres que se vieron eclipsadas por la potencia profesional de sus maridos mientras sacaban adelante sendas familias numerosas. Además, Vidal-Illanes es algo más “sonoro”.
Me he dedicado sobre todo al relato breve contemporáneo ––en algunos casos con intención experimental–– y narraciones en formato de novela corta. Principalmente he publicado en formato digital en revistas y prensa alternativa, a pesar de que en papel pueden leerse relatos míos publicados en varias revistas. Entre mis publicaciones se encuentran (en catalán) “Entre niguls canviants”, “Els sorolls, la nit, el veí”, “Tren equivocat” y “Bumerang” (todas ellas publicadas en “La lluna en un cove. Revista de relats de ficció”.
Lo último que he publicado en papel es la narración “Fugida”, dentro del género de novela negra, en el volumen “Luna Negra”, junto con Peer Yerømssom y Dora Muñoz (Ed. Bubok, 2013 y Ed. Punto Rojo, 2014).
La novela Júlia i la xarxa (en catalán) que ahora se edita en papel con Punto Rojo Libros, fue seleccionada por el jurado del Premio Joaquim Ruyra de narrativa, en los XLVIII Premios Recvll del año 2012 (3ª clasificada).
Si los dioses griegos son propicios, próximamente verá la luz un volumen que recoge veinte relatos +1, con el título "Vol subtil" (en catalán).
Si tenéis curiosidad, podéis encontrar más datos en http://www.jmvidal-illanes.cat, además de un buen puñado de relatos y crónicas narrativas en http://aillat.com/, en http://jmvidal-illanes.blogspot.com/, en http://eclectia.blogspot.com.es/ y en http://vidal-illanes.blogspot.com.es/».Data de l’esdeveniment: dijous 23 d’octubre a les 19.30 hores a la Llibreria Lluna de Palma. C/ del General Riera, 68. 07010 Palma.
Presenten: Maria Victòria Secall (Escriptora i psicòloga) i J. M. Vidal-Illanes (Autor).Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada